Vissza Archívum

   
Rail Cargo Group Newsletter

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ez alkalommal is gazdag témaválasztékkal jelentkezünk: példaszerű szállítmányozási megoldások, beszámoló az  Európai Vasúti Közösség taggyűléséről, információk a „Selyemút” megaprojektről és számos más érdekes témával.

Következő hírlevelünk szeptemberben jelenik meg. Addig is kellemes nyarat kíván Önnek a hírlevél szerkesztői csapata!

Reméljük felkeltettük érdeklődését!

Rail Cargo Group

TARTALOM 07 | 2017

Mobilverzió »
1 Óriások a síneken
Giganten auf Schiene

Nemcsak nyersanyagot, fát, acélt, mezőgazdasági és vegyi termékeket fuvarozunk vasúton – hanem a több tonnás speciális darukat is sínen juttatjuk el A-ból B-be.

Minden rakománynak megvan a maga fuvarozási módja – a különleges rakományok méretüknél, súlyuknál és felépítésüknél fogva egyedi logisztikai megoldást kívánnak. A Rail Cargo Group szakemberei lehetővé teszik a látszólag lehetetlent, és mindig a tarsolyukban van a speciális igényeknek megfelelő logisztikai és szállítmányozási megoldás.
A világ egyik legnagyobb építőipari gépgyártójának gyakorlati példája jól mutatja, mire képes a modern szállítmányozás – és azt is, hogyan valósítja meg a Rail Cargo Group a több tonnás rakományok szállítását – mégpedig környezetbarát módon.
Nemrég a Liebherr vállalatcsoport 30 tonnás markológépét sikerült a vorarlbergi Nenzingből a tiroli Hallba eljuttatni. A szétszerelt gép alvázát először egy Uaaikks 764-es kategóriájú speciális vagonba kellett felrakni, majd ott speciális láncokkal rögzíteni. Ezután a gép, illetve a daru sínen utazott a bludenzi termináltól a halli terminálig. A rakományt az illetékes szakemberek alapos vizsgálatnak vetették alá, hogy a több tonnás berendezés épségben elérje rendeltetési helyét.
A rakodás mozgóképeken

2 Faspecialista
Holzspezialist

Az orosz vörösfenyő Európába történő továbbításával a Rail Cargo Group a Balti-tenger legnagyobb vörösfenyő-fuvarozója.

A szibériai vörösfenyő a gyaluüzemek kedvelt alapanyaga, hiszen egész Európában értékes teraszpadlókat, ajtókat, ablakokat és bútorokat készítenek belőle. Ehhez azonban a vörösfenyőt először Oroszországon és a Balti-tengeren át el kell szállítani Európáig. Ennek első lépéseként az orosz fűrészüzemekből a 2017-ben újonnan megnyitott bronkai/szentpétervári mélytengeri kikötőbe vasúton történik a fuvarozás. Ezután modern rolltrailerek segítségével hajón viszik át a Balti-tengeren. A Lübeckbe, illetve Kielbe érkező árut átrakodják a tehervagonokba. Végül környezetbarát síneken jut el különböző európai városokba a végfelhasználókhoz.

Ügyfeleink számára a meghatározó előny az, hogy semmivel nem kell törődniük, hiszen a szibériai vörösfenyő a teljes logisztikai lánc során a Rail Cargo Group szakembereinek megbízható kezében van: kezdve az oroszországi berakodási helyszínen történő fuvarszervezéstől, a dokumentáción, a vámkezelésen és a növény-egészségügyi dokumentumok kiállításán keresztül, a fuvar Balti-tengeri kikötőből történő megbízható lebonyolításáig – amelyet a Rail Cargo Group végez –, egészen közvetlenül az európai gyaluüzemekbe való eljuttatásig.

3 Nem könnyű
Sondertransport

Ilyen színdarabot nem mindennap látni – sínek fuvarozása vasúton.

Rendkívüli helyzetnek számít, amikor a stájerországi Leobenből, a voestalpine Schienen GmbH otthonából és a hosszú sínek szülőhazájából, 100 méter hosszú síneket kell Belgiumba eljuttatni. A Rail Cargo Group szakemberei számára azonban nincs ebben semmi rendkívüli. Ők ugyanis pontosan tudják, mit kell tenniük. Legyen szó akár a rakomány rögzítéséről, vagy a fuvar lebonyolításáról. A 100 méter hosszú, egyenként 6,5 tonna súlyú sínek közlekedtetéséhez nem egy, hanem öt vagonra van szükség. A tartományt átszelő gigantikus „acélkígyó” nem mindennapi látványt nyújt. A 100, a 36 és a 60 méter hosszú sínek Leobenből Schaarbeekbe, a belga főváros, Brüsszel közelébe utaznak. A Rail Cargo Group hatékony logisztikai rendszerével mindez zökkenőmentesen zajlik. Az Ausztria és Belgium között közlekedő shuttle-vonatainkkal ugyanis a síneket irányvonatokkal közvetlenül, vonzó fordulóidőkkel juttatjuk el a belga infrastruktúra-üzemeltetőhöz. Évente 48 vonatot szolgálunk ki ezzel a körkörös koncepcióval. Beleértve természetesen a hajszálpontos ékezést.

4 Pályaépítési munkák a déli vasúton
Bauarbeiten Südbahn

Vágányépítési munkálatok és vágányzárak miatt Semmering területén szeptember 11-től kezdve három hétig a teherforgalmat elterelik. 

Az ÖBB munkálatai miatt 2017. szeptember 11-én 06:05 órától október 1-jén 17:00 óráig a Semmering/déli vonal területén a Payerbach - Reichenau - Spital a. Semmering szakaszon átmeneti vágányzárra kell számítani.
A menetrend szerinti vonatokat és a szórt küldeményeket a terelési koncepció figyelembe veszi. A különvonatok tervezése és közlekedtetése csak a megfelelő kapacitás-ellenőrzés után, illetve a menetvonal rendelkezésre állásának függvényében történik.

Kérjük, hogy az ebből adodó esetleges késedelmeket  vegye figyelembe a tervezés és a diszpozíció során. További részleteket a kapcsolattartójától tudhat meg, illetve a tervezett terelési szakaszokról  weboldalunkon tájékozódhat.

5 CER találkozó
CER-Meeting

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közösségének, azaz a CER tagjainak találkozóján kiemelt téma volt a logisztika minősége és a vasúti árufuvarozás rendszerének rugalmassága.

Júniusban Magyarországon, Sopronban gyűltek össze a CER (Community of European Railways) és az EIM (European Rail Infrastructure Managers) találkozóján az európai vasúti infrastruktúra felsővezetői, hogy megvitassák többek között a modern és megbízható vasúti árufuvarozási rendszer követelményeit. Az esemény során a feladók vasúti vállalatokkal  szemben fellépő kívánságait, illetve ezen vasúti vállalatoknak az infrastruktúra-üzemeltetőkkel szembeni követelményeit tárgyalták. A fenntartható vasúti árufuvarozási rendszerrel szemben támasztott igények – köztük a versenyképes árak, a vonzó fuvarozási idők, a logisztikai folyamatok rugalmassága, a folyamatos helyzetmeghatározás és nyomon követés – állnak az ügyfelek kívánságlistájának az élén.

Clemens Först, a Rail Cargo Group igazgatósági szóvivője, a CER/UIC High Level Freight Meetings elnökeként képviselte a vasútvállalatokat, és bemutatta a modern, megbízható és hatékony infrastruktúrával szembeni követelményeket. Például a tehervonatok hosszának növelésével jelentősen fokozható lenne a kiterheltség. A vasútvállalatok  képviselői egyetértettek továbbá abban, hogy a vágányépítési munkálatok hatékonyabb koordinációja jelentősen hozzájárulna a vasúti árufuvarozás minőségének javításához. Az interoperábilis, kölcsönösen átjárható European Rail Traffic Management System (ERTMS), valamint a határállomásokon zajló hatékony és egységes kezelési folyamatok döntőek abban, hogy egész Európában a legjobb minőségben biztosítható legyen a fenntartható vasúti árufuvarozás.
Az ezt követő kerekasztal-beszélgetés központi kérdései ily módon már adottak voltak. A résztvevők rövid idő alatt megegyeztek abban, hogy az említett témakörök közül a közös megvalósítás alapjaként nagy hangsúlyt kell fektetni többek között a határokon átívelő folyamatok javítására, valamint  fókuszálni kell a nyelvi harmonizációra.

6 A világot átívelve
Weltumspannend

Kína és Oroszország sínekkel szeretné összekötni a kontinenseket. Milyen szerepet játszik a Rail Cargo Group ebben a nagy volumenű projektben?

Ahol egykor selyemmel, fűszerekkel, teával, porcelánnal, arannyal és ezüsttel kereskedtek, a jövőben nagysebességű vonatok közlekednek majd.  Az egykori selyemút mentén tervezik megépíteni a világ leghosszabb tehervasútvonalát. Éppen ezért a jövőben még nagyobb jelentőségűek lesznek az átfogó, hatékony és határokon átívelő logisztikai folyamatok a világpiaci részvétel érdekében. A közlekedési előrejelzések szerint ugyanis erősen javulni fog a vasúti árufuvarozás jelentösege. A vasúti árufuvarozás bizonyos területen már ma is elönyösebb: 400 kilométernél hosszabb szakaszon a tehervonat egyértelműen gazdaságosabb a tehergépkocsival szemben.

Az Európa második legnagyobb vasúti árufuvarozójának számító Rail Cargo Group számára magától értetődő, hogy jelentős szerepet játszik a világot átfogó logisztikai láncban. Logisztikai és szállítmányozási specialistaként már rég nem csak Ausztriában, hanem minden nemzetközi árufuvarozási korridoron közlekedünk. Profitálni elsősorban a folyamatos nemzetközisités révén tudunk, melyek a fő közlekedési tengelyek mentén zajlanak, illetve annak köszönhetően, hogy  közlekedési összeköttetéseink kiválóak Oroszországgal és Törökországgal is egyaránt. Összesen már tíz országban közlekedtetünk vonatokat saját mozdonyokkal.
Egy biztos: a vasúti árufuvarozásé a jövő. Hiszen a közúti szállítással szemben megvan az a hatalmas előnye, hogy nagy terheket relatív alacsony energiaráfordítással képes egy keskeny sávon elszállítani országon belül és a határokon túl egyaránt. És mindezt közlekedési dugó nélkül.

További információkkal bármikor készséggel állunk rendelkezésére.

Rail Cargo Group
Am Hauptbahnhof 2
1100 Wien

Tel.: +43 5 7750
kommunikation@railcargo.com

A Rail Cargo Group az ÖBB konszern nemzetközi területén működő árufuvarozási leányvállalatainak ernyőmárkája.

Fedezze fel a Rail Cargo Group új oldalát vállalati blogunkat.

Amennyiben Hírlevél szolgáltatásunkkal kapcsolatos személyes véleményét kívánja velünk megosztani, kattintson ide.

Amennyiben Hírlevél-archívumunkban szeretne böngészni, kattintson ide.

Impresszum